Aleksandra Kasprzak:Zielona herbata w obronie płytki nazębnej.

Herbata jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym płynem na świecie. Podejrzewam, że również większość z Was uwielbia i codziennie popija zieloną herbatę. Oryginalnie pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Można ją podzielić na trzy główne typy w zależności od poziomu fermentacji: zielona herbata (niefermentowana), herbata oolong (częściowo sfermentowana) i czarna herbata (w pełni sfermentowana). Na pewno obiło się Wam o uszy, że spożywanie zielonej herbaty zmniejsza częstość występowania chorób układu krążenia, cukrzycy i otyłości, ale czy słyszeliście o licznych korzyściach, które przynosi jamie ustnej?

Zielona herbata jest wytwarzana wyłącznie z liści C. sinensis, które podczas przetwarzania w minimalnym stopniu uległy utlenieniu. Najbardziej rozpowszechnionymi składnikami zielonej herbaty są polifenole, w szczególności flawonoidy, takie jak katechiny. Inne związki to alkaloidy (kofeina, teofilina i teobromina), aminokwasy, węglowodany, białka, chlorofil, lotne związki organiczne (odpowiedzialne za zapach herbaty), fluor, glin, minerały i pierwiastki śladowe.

Jest silnym przeciwutleniaczem i ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Kilka badań in vitro sugeruje, że katechiny zielonej herbaty hamują wzrost P. gingivalis, P. intermedia i P. nigrescens oraz uniemożliwiają przyleganie P. gingivalis do nabłonka policzka. Bakterie te są odpowiedzialne za niszczenie tkanek przyzębia. Jest również skuteczny wobec bakterii produkujących lotne związku siarki odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach z ust. Ponadto liście zielonej herbaty zawierają fluorki, które biorą udział w remineralizacji i wzmocnieniu szkliwa, a także mają działanie przeciwbakteryjne.

Więcej przeczytasz na blogu Aleksandry – Przewodnik Stomatologiczny.

Zapraszamy również do przeczytania artykułu o paście do zębów dla dzieci autorstwa Aleksandry.


5 1 vote
Ocena artykułu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x