Świąteczny umiar.

Co myślisz, gdy slyszysz “święta w domu”? Wielki stół z jedzeniem, które często nie mieści się na nim. Goście nie mogący spróbować każdej potrawy z dwunastu. A na koniec śmieci, śmieci i śmieci…

W Polsce każdego roku podczas Świąt Bożego Narodzenia zużywamy ogromne ilości jedzenia. Firma ReFood szacuje, że same zmarnowane świąteczne brukselki mogłyby zasilać jedno gosodarstwo domowe nawet przez 3 lata!

Co zrobić zatem by Święta spędzić w zgodzie z filozofią zero-waste?

1. Zdematerializuj swoje prezenty

Zamiast kolejnych skarpet czy koszulki, które wylądują na dnie szafki pomyśl by podarować coś niematerialnego. Dobrym pomysłem okazać może się voucher na masaż czy kurs wciąż niedoskonałego angielskiego. Tym samym pokażesz, że dbasz o najbliższą osobę, myślisz o jej potrzebach. A dodatkowo nie generujesz obciążenia dla środowiska. Same plusy!

2. Kupuj rozsądnie

Podczas zakupów zwracaj uwagę na toksyczność rzeczy; jest wiele produktów, które zawierają toksyny, które mogą powodować raka, bezpłodność, astmę, alergie itp. Jeśli to możliwe, wybieraj tworzywa sztuczne wolne od BPA, unikaj PVC itp.

Zwróć uwagę z czego wykonany jest dany przedmiot – wybieraj przedmioty drewniane, nie plastikowe, jeśli to możliwe. 

Zwracaj uwagę także na ukryte koszty – niekiedy tańszy produkt w dluższej eksploatacji może okazać się de facto droższy (np. większe zużycie energii). Pamiętaj, że nie zawsze tańsze jest lepsze.

3. Ogranicz jedzenie

Dokładnie wylicz swoje zapotrzebowanie, nie kupuj na wyrost. Przygotuj wcześniej listę zakupów i trzymaj się jej. Pamiętaj, że nie ma sensu gromadzić zbyt wielu rzeczy, bo najprawdopodobniej i tak ich nie będziesz potrzebować. 

Jeśli to możliwe, staraj się kupować lokalne produkty – nie ma potrzeby kupować warzyw czy owoców z drugiego końca planety.

Pamiętaj, aby podawać jedzenie w naczyniach wielokrotnego użytku. Jeśli to możliwe unikaj przedmiotów jednorazowego użytku (jeśli musisz ich użyć to, upewnij się, że ulegają biodegradacji, tak aby można je było kompostować razem z odpadami spożywczymi).

Resztki jedzenia nie wyrzucaj do śmieci. Możesz je wykorzystać ponownie do przygotowania innych potraw, np.: nadzienia do krokietów.

Zamiast wyrzucać jedzenie, zawsze możesz je oddać potrzebującym. Możemy się założyć, że tym gestem uczynicie kogoś szczęśliwym. 

Ostatnimi laty powstało sporo punktów, w których niewykorzystane jedzenie możesz oddać tym, którzy potrzebują. Jedno z takich miejsc to Jadłodzielnia Św. Mikołaja przy murze klasztoru gdańskich dominikanów.

4. Hand made!

Wykonuj samemu! Prezenty, gotuj, przystrajaj. Przesolisz barszcz? Rozgotujesz pierogi? I tak będą tysiąc razy lepsze niż kupne. Zorganizuj wielkie świąteczne gotowanie, niech to będzie zabawa a nie obowiązek!

Wszystkiego dobrego!

Autor:Ekorodzinni

5 1 vote
Ocena artykułu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x